BOLILE CARDIOVASCULARE – O PROBLEMĂ MAJORĂ DE SĂNĂTATE PUBLICĂ

Termenul „boli cardiovasculare” cuprinde o multitudine de boli ce afectează inima şi vasele de sânge, printre acestea numărându-se cardiopatia ischemică, afecţiunile cerebrovasculare, hipertensiunea arterială (presiunea ridicată a sângelui) sau boala arterială periferică.
Bolile cardiovasculare determină o treime din numărul total de decese la nivel mondial, fiind astfel principala cauză de deces pe plan mondial. Mai mult, bolile cardiovasculare sunt responsabile de mai multe decese în lume decât cancerul, insuficienţa respiratorie cronică şi diabetul zaharat cumulate.
Pe lângă impactul pe care îl au asupra ţărilor şi populaţiei ca factori de deces, bolile cardiovasculare constituie totodată o cauză majoră de handicap şi afecţiuni cronice, reprezentând o povară considerabilă pentru sistemele medicale şi economie.
Bolile cardiovasculare afectează tot mai multe persoane de vârstă medie, reducându-le veniturile şi potentialul de economisire. Se estimează că la fiecare două secunde survine un deces ca rezultat al bolilor cardiovasculare, un atac de cord la fiecare cinci secunde şi un atac cerebral la fiecare şase secunde.
Nu există simptome caracteristice bolilor cardiovasculare, primul semn fiind, în majoritatea cazurilor, un infarct de miocard sau un accident vascular cerebral. Acest lucru probează importanţa conştientizării de către indivizi a riscurilor şi luarea de măsuri pentru prevenirea bolilor cardiovasculare. Cu toate acestea, unele persoane prezintă anumite simptome.
Există un număr de factori de risc bine definiţi, ce pot fi împărţiţi în două categorii principale: modificabili (cei care pot fi influenţaţi) şi nemodificabili (aceia care nu pot fi influenţaţi sau trataţi). Principalii factorii de risc modificabili sunt responsabili de aproximativ 80% dintre cardiopatiile ischemice şi afecţiunile cerebrovasculare.
Factorii de risc modificabili sunt hipertensiunea arterială, dislipidemia (niveluri anormale ale colesterolului, trigliceridelor, LDL colesterol), diabetul/perturbări ale toleranţei la glucoză, fumatul, obezitatea, lipsa activităţii fizice, microalbuminuria sau rata filtrării glomerulare sub 60 ml/min (boală a rinichiului diabetic). Factorii de risc nemodificabili sunt vârsta peste 55 ani pentru bărbaţi şi peste 65 ani pentru femei, boli cardiovasculare premature în istoria familiei.
Un aspect important este, deci, prevenirea bolilor cardiovasculare. Fiecare individ după vârsta de 35 ani ar trebui să-şi controleze tensiunea arterială, iar cel puţin o dată pe an făcut un screening al analizelor de laborator.
Tratamentul bolilor cardiovasculare cuprinde antihipertensive, antiagregante plachetare, anticoagulante orale, statine, inhibitori de absorbţie a colesterolului, antidiabetice orale sau insulina.
În urma unui atac de cord sau a unui accident vascular cerebral, riscul producerii unui nou atac/accident poate fi considerabil redus, prin administrare medicamentoasă - statine pentru reducerea colesterolului, medicamente pentru reducerea tensiunii arteriale şi aspirina.

ŞEF LUCR. DR. LILIANA COLDEA
MEDIC PRIMAR MEDICINĂ INTERNĂ
MEDIC SPECIALIST CARDIOLOGIE

Articole asemanatoare

Angina pectorală, expresie a bolii cardiace ischemice

Angina pectorală, expresie a bolii cardiace ischemice

Angina pectorală, expresie a bolii cardiace ischemice – sau atunci când inima nu doare doar metafizic  

Psihologia o solutie pentru provocarile personale si profesionale pe care le traim

Psihologia o solutie pentru provocarile personale si profesionale pe care le traim

LICA-NIYCUI BIANCA Psiholog Specialist – Psihologia Muncii si Organizationala/ PsihologiaTransporturilor

Hipertrofia Benigna de Prostata (HBP)

Hipertrofia Benigna de Prostata (HBP)

Dr. SUVAIALA MARIAN , MEDIC SPECIALIST UROLOGIE  

ALERGIA

ALERGIA

Dr Andreea Csillag Medic specialist alergologie si dermatovenerologie

Fondul European de Dezvoltare Regională, a Guvernului României, a Programului Operaţional Regional 2014-2020 și Instrumentelor Structurale.
Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României