CEFALEEA

Termenul de cefalee defineşte toate durerile localizate la nivelul capului. Durerile de cap se înscriu printre cele mai frecvente stări dureroase, reprezentând unul dintre cele mai comune motive de prezentare la medic. Majoritatea durerilor de cap nu sunt rezultatul unei boli grave, dar unele pot rezulta dintr-o condiţie ameninţătoare de viaţă, care necesită prezentarea într-un serviciu de specialitate.
Durerile de cap se clasifică astfel:
Primare: Migrena, Cefaleea de tensiune, Cefaleea „în ciorchine“ (cluster).
Secundare: produse prin traumatism cranian sau contuzie, consumul de substanţe nocive, răceala sau gripa, durerea facială atribuită afecţiunilor craniului, gâtului, ochilor, urechilor, nasului, sinusurilor, dinţilor, gurii sau altor structuri faciale sau craniene, atribuite patologiei vasculare şi non-vasculare craniene sau cervicale.
Unele persoane se confruntă cu mai multe tipuri de durere de cap.Predominant sunt intâlnite următoarele tipuri de cefalee:
Migrena:se manifestă prin atacuri repetitive de cefalee, localizate deobicei pe o parte a craniului, de intensitate moderată până la severă. Aceasta este însoţită de obicei de sensibilitate la lumină, greţuri şi vărsături cu debut matinal, accentuate de zgomot, efort, unele alimente.
Cefalee de tip tensional (nu se referă la cea provocată de tensiunea arterială), manifestată ca o durere de intensitate moderată, sub formă de presiune, constrângere difuză în jurul capului sau frontotemporal. Nu este la fel de severă ca și migrena, nefiind insoţită de greață sau vărsături.
Cefaleea în ciorchine(cluster headache)- dureri de cap recurente care apar brusc şi se caracterizează prin dureri severe, cu durata între 15 minute si 3 ore pe o parte a capului, adesea însoțite de congestie nazală şi lacrimală, hiperemie conjunctivală, transpiraţii ale frunţii sau feţei.
Cefaleea cervicogenă: durere surdă, persistentă, situată la nivelul coloanei cervicale, cu amplificări paroxistice, localizată unilateral, cu iradiere de la punctul nucal spre zonele occipitale, temporale, frontale, orbitare. Durata de ore-zile, declanşată sau amplificată de mişcări bruşte ale capului şi întindere sau flexie ȋndelungată.
Tratamentul cefaleei este ghidat de tipul acesteia: în primul rând pentru reducerea durerilor este esenţial recunoaşterea şi eliminarea factorilor precipitanţi. Cele mai obişnuite mecanisme de declanşare sunt: stresul, depresia, oboseala, nicotina, cafeina, solicitarea ochilor, variaţii hormonale pe timpul menstruaţiei şi unele medicamente. Alcoolul declanşează adesea durerile repetate. De asemenea poziţia incorecta a coloanei poate determina cefalee.
Durerile de cap însoţite de arsuri sau mâncărimi la nivelul ochilor, mai ales în timpul cititului sau la calculator, indică surmenajul ochilor sau dereglări vizuale.
Unele medicamente luate regulat pentru o boala cronică, pot avea ca şi efect secundar durerile de cap.
Tratamentul medicamentos constă în antiinflamatoare nesteroidiene, analgezice, antidepresive, sedative, vasoconstrictoare în funcţie de cauza şi tipul durerii.
În vederea stabilirii unui diagnostic corect şi instituirii tratamentului specific este necesară adresarea pacientului într-un serviciu de specialitate.

Articole asemanatoare

Angina pectorală, expresie a bolii cardiace ischemice

Angina pectorală, expresie a bolii cardiace ischemice

Angina pectorală, expresie a bolii cardiace ischemice – sau atunci când inima nu doare doar metafizic  

Psihologia o solutie pentru provocarile personale si profesionale pe care le traim

Psihologia o solutie pentru provocarile personale si profesionale pe care le traim

LICA-NIYCUI BIANCA Psiholog Specialist – Psihologia Muncii si Organizationala/ PsihologiaTransporturilor

Hipertrofia Benigna de Prostata (HBP)

Hipertrofia Benigna de Prostata (HBP)

Dr. SUVAIALA MARIAN , MEDIC SPECIALIST UROLOGIE  

ALERGIA

ALERGIA

Dr Andreea Csillag Medic specialist alergologie si dermatovenerologie

Fondul European de Dezvoltare Regională, a Guvernului României, a Programului Operaţional Regional 2014-2020 și Instrumentelor Structurale.
Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României