Înghesuirea dentara

Înghesuirile dentare se datorează unei nepotriviri intre volumul maxilarelor (mici) şi volumul dinţilor (mari). Poate fi cauzată de factori genetici, copilul moştenind maxilare mici de la un parinte si dinţi mari de la celălalt, distrucţia prematură prin carii sau extracţii premature a molarilor de lapte, factori endocrini, metabolici.
În funcţie de vârsta copilului şi gravitatea anomaliei, se manifestă diferit: foarte rar vizibilă în dentaţia temporară, se poate manifesta în momentul erupţiei incisivilor în poziţie înghesuită la 6-9 ani, absenta spaţiului pt canini la 9-12 ani sau chiar mai târziu prin erupţia molarului de 12 ani sau a molarului de minte, cînd dinţii iniţial aliniaţi se pot înghesui.
Dinţii cu înghesuiri sunt greu de întreţinut, ceea ce conduce la apariţia cariei dentare, a bolii parodontale si in final la pierderea dinţilor.
Posibilitaţile de tratament ortodontic variaza mult, in funcţie de vârsta la care se prezintă pacientul şi de gavitate. În perioada dentaţiei mixte, se poate încerca tratamentul cu aparate mobile, prin care se măreşte maxilarul în vederea obţinerii spaţiului necesar alinierii.
Dupa vârsta de 11-14 ani, in general obţinem spaţiu prin extracţii de premolari, urmatorul pas fiind aplicarea unui aparat ortodontic fix cu care se realizeaza alinierea dinţilor.

Dr. Raluca Iliut, Medic specialist ortodont. Nr. Tel. 0746.351633

Articole asemanatoare

Recuperarea activa a pacientului

Recuperarea activa a pacientului

Informatii privind recuperarea activă a pacientului, mobilizarea precoce și stilul sănătos de viață al acestuia si elemente principale de luptă împotriva durerii ...

Material informativ cu privire la educatia sanitara si preventiva

Material informativ cu privire la educatia sanitara si preventiva

Elemente de educație sanitară și preventive: igiena personală, activitate şi odihnă, alimentație sănătoasă ...

CANCERUL DE PROSTATA O PROVOCARE A SECOLULUI XXI

CANCERUL DE PROSTATA O PROVOCARE A SECOLULUI XXI

Daca in secolul supervitezei si a descoperirilor genetice si moleculare in cancer vorbim de o crestere a numarului de imbolnaviri si decese ...

Convulsiile febrile

Convulsiile febrile

Dr RALUCA COSTEA, medic specialist neurologie pediatrica, s-a alaturat echipei de medici din cadrul Clinicii MISAN MED ...

Fondul European de Dezvoltare Regională, a Guvernului României, a Programului Operaţional Regional 2014-2020 și Instrumentelor Structurale.
Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României