Înghesuirea dentara

Înghesuirile dentare se datorează unei nepotriviri intre volumul maxilarelor (mici) şi volumul dinţilor (mari). Poate fi cauzată de factori genetici, copilul moştenind maxilare mici de la un parinte si dinţi mari de la celălalt, distrucţia prematură prin carii sau extracţii premature a molarilor de lapte, factori endocrini, metabolici.
În funcţie de vârsta copilului şi gravitatea anomaliei, se manifestă diferit: foarte rar vizibilă în dentaţia temporară, se poate manifesta în momentul erupţiei incisivilor în poziţie înghesuită la 6-9 ani, absenta spaţiului pt canini la 9-12 ani sau chiar mai târziu prin erupţia molarului de 12 ani sau a molarului de minte, cînd dinţii iniţial aliniaţi se pot înghesui.
Dinţii cu înghesuiri sunt greu de întreţinut, ceea ce conduce la apariţia cariei dentare, a bolii parodontale si in final la pierderea dinţilor.
Posibilitaţile de tratament ortodontic variaza mult, in funcţie de vârsta la care se prezintă pacientul şi de gavitate. În perioada dentaţiei mixte, se poate încerca tratamentul cu aparate mobile, prin care se măreşte maxilarul în vederea obţinerii spaţiului necesar alinierii.
Dupa vârsta de 11-14 ani, in general obţinem spaţiu prin extracţii de premolari, urmatorul pas fiind aplicarea unui aparat ortodontic fix cu care se realizeaza alinierea dinţilor.

Dr. Raluca Iliut, Medic specialist ortodont. Nr. Tel. 0746.351633

Articole asemanatoare

Angina pectorală, expresie a bolii cardiace ischemice

Angina pectorală, expresie a bolii cardiace ischemice

Angina pectorală, expresie a bolii cardiace ischemice – sau atunci când inima nu doare doar metafizic  

Psihologia o solutie pentru provocarile personale si profesionale pe care le traim

Psihologia o solutie pentru provocarile personale si profesionale pe care le traim

LICA-NIYCUI BIANCA Psiholog Specialist – Psihologia Muncii si Organizationala/ PsihologiaTransporturilor

Hipertrofia Benigna de Prostata (HBP)

Hipertrofia Benigna de Prostata (HBP)

Dr. SUVAIALA MARIAN , MEDIC SPECIALIST UROLOGIE  

ALERGIA

ALERGIA

Dr Andreea Csillag Medic specialist alergologie si dermatovenerologie

Fondul European de Dezvoltare Regională, a Guvernului României, a Programului Operaţional Regional 2014-2020 și Instrumentelor Structurale.
Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României