Piciorul diabetic” reprezintă în sine un concept, un cumul de afecțiuni ale picioarelor. Acestea pot să apară în timp ca și complicații la pacienții cu diabet zaharat. Dacă în prima fază apar microleziuni ale nervilor și vaselor de sânge, ulterior acestea se pot complica cu infecții, ulcerații și în cele din urmă cu amputații la diferite nivele ale picioarelor.

Printre factorii predispozanți asociați diabetului care favorizează apartiția de leziuni la nivelul picioarelor amintim: arteriopatia cronică obliterantă aterosclerotică, microangiopatia, neuropatia diabetică periferică, reducerea mobilității articulare.

Există patru puncte cheie în ceea ce privește managementul piciorului diabetic: prevenția, îngrijirea, diagnosticarea și educația care susținute pot duce la reducerea semnificativă a numărului amputațiilor.

Incidența crescută a amputațiilor în rândul pacienților cu diabet are la bază educația precară atât a pacientului cât și a familiei acestuia. Lipsa prevenției, diagnosticarea tardivă, prezentarea de obicei într-un stadiu al complicațiilor, reprezintă factori de prognostic nefavorabil al piciorului diabetic.

Un management corect al piciorului diabetic presupune în primul rând educarea pacientului în privința îngrijirii și autoexaminării zilnice corecte, coroborată cu controlul periodic la specialist.

Esențială în procesul de management al piciorului diabetic este și educarea personalului medical implicat atât în prevenția, cât și în diagnosticarea, îngrijirea și educarea pacienților cu patologie de picior diabetic.

În România, la Cluj Napoca, în anul 2015 a apărut Podiatria, o ramura a medicinei care se ocupa exclusiv de îngrijirea picioarelor, cu rădăcini adânci la nivel internațional.

În cadrul Clinicii Misan Med puteți beneficia de un management corect al patologiei piciorului diabetic, bucurându-ne totodată de colaborarea cu specialiștii Clinicii de Podiatrie din Cluj Napoca.

Dr. Ciprian Muntean, medic specialist chirurgie generală

Articole asemanatoare

Angina pectorală, expresie a bolii cardiace ischemice

Angina pectorală, expresie a bolii cardiace ischemice

Angina pectorală, expresie a bolii cardiace ischemice – sau atunci când inima nu doare doar metafizic  

Psihologia o solutie pentru provocarile personale si profesionale pe care le traim

Psihologia o solutie pentru provocarile personale si profesionale pe care le traim

LICA-NIYCUI BIANCA Psiholog Specialist – Psihologia Muncii si Organizationala/ PsihologiaTransporturilor

Hipertrofia Benigna de Prostata (HBP)

Hipertrofia Benigna de Prostata (HBP)

Dr. SUVAIALA MARIAN , MEDIC SPECIALIST UROLOGIE  

ALERGIA

ALERGIA

Dr Andreea Csillag Medic specialist alergologie si dermatovenerologie

Fondul European de Dezvoltare Regională, a Guvernului României, a Programului Operaţional Regional 2014-2020 și Instrumentelor Structurale.
Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României