IGIENA CAVITATII BUCALE:

1. Spalati-va dintii cu peria de dinti si pasta.
2. Ideal e sa va spalati dupa fiecare masa. Rezonabil ar fi sa va spalati de 2 ori pe zi : dimineata dupa ce va treziti si seara inainte de culcare. Daca va spalati dintii doar o singura data pe zi, atunci spalati-va seara inainte de culcare. Cariile se fac mai ales noaptea. Dupa ce v-ati spalat dintii nu mai mincati nimic si nu mai beti bauturi dulci si/sau acidulate.
Asa cum va spalati pe fata, de exemplu, in fiecare zi... asa trebuiesc spalati si dintii.
2. Orice pasta de dinti e buna. Daca doriti o pasta mai speciala atunci consultati medicul stomatolog.
3. Orice perie de dinti e buna daca o folositi corect. Studii clinice arata ca folosirea periilor electrice ofera o igiena mai buna. Exista multe tehnici de periaj al dintilor Cea mai buna fiind periind dinspre gingie spre varful dintilor sau rotativ. DURATA UNUI PERIAJ TREBUIE SA FIE DE MINIM 3-5 MINUTE. Nu apasati foarte tare cu peria de dinti in speranta unei curatiri mai bune: va puteti rani gingiile iar in timp, dintii se pot abraza (toci) si pot deveni sensibili.
Exista 3 varietati de perii dentare : soft, medium si hard. In general, recomand folosirea periilor medium. Daca aveti probleme cu gingiile sau dintii sunt foarte sensibili atunci e mai buna o perie soft... si o vizita la medicul dentist !
4. Oricat de bine va spalati dintii cu perie si pasta, PERIA NU POATE INTRA INTRE DINTI. Spatiile interdentare trebuiesc curatate cu ata dentara. Imediat dupa folosirea atei dentare va veti simti gura mai curata. Exista o varietate de ata dentara conceputa special pentru igienizarea spatiilor de sub lucrarile protetice. Acelasi tip de ata se foloseste pentru igienizarea lucrarilor protetice pe implante. Este o ata mai groasa care are un capat mai rigid, lucru care permite introducerea ei pe sub lucrari.

Tehnica de lucru cu ata dentara va fi explicata in mod concret la cabinet.

5. Ordinea e urmatoarea: Intai curatati dintii cu ata dentara, apoi clatiti gura energic cu apa. Clatirea gurii nu inseamna sa scuipati apa din gura imediat. Plimbati apa prin gura si incercati sa o treceti printre dinti, exact pe acolo pe unde mai devreme ati bagat ata dentara.Energic inseamna ca atunci cind clatiti gura trebuie sa se auda un zgomot caracteristic clatirii. Apa se amesteca cu aerul din gura si realizeaza o curatare mai buna.
Abia acum puteti spala dintii cu peria si pasta de dinti. Daca spatiile dintre dinti sunt deja curate, pasta poate intra acum si printre dinti.
6. NU va sfatuiesc sa folositi scobitori sau alte dispozitive de igiena decit daca aveti spatii mari intre dinti. Pentru igienizarea spatiilor dintre dinti cea mai buna e ata dentara.
7. Apa de gura este un adjuvant bun pentru mentinerea igienei bucale dar efectul ei e limitat in timp si NU POATE INLOCUI SUB NICI O FORMA FOLOSIREA ATEI DENTARE SI A PERIEI CU PASTA.
8. Vizita la medicul dentist trebuie facuta de 2 ori pe an chiar daca nu aveti nici o problema dentara. E mai usor si MULT MAI IEFTIN sa preveniti decit sa asteptati ca problemele sa apara.Asadar, concluzia este una singura : SPALATI-VA DINTII .

Detartraj si periaj profesional

Tartrul se formeaza in timp, prin mineralizarea placii bacteriene cu sarurile prezente in saliva. Acesta adera pe suprafata dintilor dar si pe plombe, punti dentare, implanturi, aparate ortodontice. Initial de o culoare alb galbuie, in timp se coloreaza spre brun cenusiu ca urmare a pigmentilor din alimentatie (de pilda, cafea, tutun, ceai). Dincolo de aspectul estetic, tartrul poate constitui un factor ce favorizeaza aparitia bolii paradontale deoarece, in timp, alaturi de placa bacteriana depusa pe suprafata sa, poate determina inflamarea gingiei, diminuarea suportului osos, mobilitatea dintelui si, in fine, pierderea acestuia.

Detartrajul poate fi facut manual si cu ultrasunete si este uramat de periaj cu pasta profesionala.
Optional se poate face si tratament cu Airflow

ALBIRE DINTI:
De-a lungul timpului au existat multe metode si sisteme de albire a dintilor. Toate au dat rezultate pe durate mai lungi sau mai scurte de timp. Insa pentru nici unul nu exista efectuate atit de multe studii ca pentru cele de azi. Avantajele sistemului de albire propus sunt urmatoarele:
1. Scade sensibilitatea dintilor la diferiti stimuli.
2. Are effect impotriva aparitiei cariilor.
3. Mareste duritatea smaltului.
4. Imbunatateste sanatatea smaltului.

Putem folosi tehnicile de albire a dintilor in 2 situatii: atunci cind vrem sa albim un singur dinte si atunci cind vrem sa albim mai multi dinti deodata.
A.Dintii cariati, dintii care nu mai au nerv isi schimba culoarea in timp. Diferenta de culoare poate fi atit de mare incit sa ajunga evidenta. In acest caz este necesar un tratament de albire al dintelui in cauza.

Mai intai se curata caria dintelui si se face un periaj profesional. Apoi se inregistreaza ca martor culoarea pe care o are dintele. Urmeaza tratamentul de albire a dintelui. Acesta poate avea una sau mai multe sedinte de lucru, functie de gradul de discolorare a dintelui. Tratamentul consta in aplicarea in interiorul dintelui a unui gel care va produce schimbarea culorii dintelui. La sfirsitul tratamentului se inregistreaza noua culoare a dintelui si se compara cu inregistrarea initiala. In felul acesta, schimbarea va fi evidenta.
B. Fumatorii, consumatorii de cafea sau de produse care coloreaza dintii (Coca-Cola, ceai negru, etc) experimenteaza in timp o schimbare a culorii dintilor.

In acest caz exista 2 variante:
1.Acasa
Se curata bine dintii (detartraj, periaj profesional). Se inregistreaza ca martor culoarea dintilor. Se incepe tratamentul de albire a dintilor. Se iau doua amprente pentru maxilar si mandibula. Tehnicianul dentar confectioneaza doua modele pe care realizeaza doua gutiere dintr-un plastic moale.
In urmatoarea sedinta, primiti in cabinet cele 2 gutiere precum si gelul cu care se face albirea dintilor. Gelul se aplica in cantitate redusa in gutiere iar acestea se aplica pe dinti. Cele 2 gutiere le veti purta noaptea.
In cazul in care dintii sunt sensibili peste noapte, putem folosi un gel de desensibilizare. Acesta nu afecteaza structura dintilor. Mai simplu este sa rariti ritmul de aplicare a gutierelor: o noapte le folositi, o noapte nu, samd.
Dupa o saptamina reveniti la control. Comparam culoarea obtinuta cu cea initiala si stabilim impreuna daca este necesara continuarea tratamentului.

2.Cabinet
Se curata bine dintii (detartraj, periaj profesional). Se inregistreaza ca martor culoarea dintilor. Se incepe tratamentul de albire a dintilor. Medicul aplica gelul (de concentratie mai mare ca cel pt acasa) si controleaza sa nu ajunga pe zonele moi. Tratamentul dureaza in jur de 30-40 minute. Rezultatele sunt imediate.

IMPLANTOLOGIE
Implanturile dentare va imbunatatesc calitatea vietii, persoanele care au pierdut dinti recapatându-si abilitatea de a mânca practic orice, de a vorbi si de a râde fara complexe.
Inserate pe locul fostelor radacini, implanturile dentare constituie baza noilor dinti, care deservesc si au o estetica asemenea dintilor naturali.

Multi pacienti aflati in tratament in cabinetul stomatologic nu agreeaza ideea de a li se slefui dintii vecini edentatiei in vederea realizarii puntilor dentare clasice, sau realizarea protezelor dentare (unde nu sunt dinti stâlpi) acesta fiind motivul principal pt care se opteaza in favoarea implantelor.

Dupa operatie pacientii trebuie sa respecte o igiena bucala foarte buna, deoarece in lipsa acesteia apar inflamatii gingivale care pot conduce la pierderea implantului. Controalele la medicul implantolog trebuie respectate cu rigurozitate dupa recomandarea acestuia asa fel incât orice problema ce ar putea sa apara sa poata fi remediata inainte sa fie prea târziu.
Implanturile dentare reprezinta la ora actuala singura posibilitate de a inlocui dintii lipsa prin protezare fixa fara a slefui dinti vecini, rezultand o dentitie foarte apropiata de dintii naturali.

Recomandari post inserarea implantului dentar
Implanturile dentare se introduc chirurgical in zonele edentate pt. a indeplini acelasi functii ca un dinte obisnuit. In general, implanturile sunt inserate sub anestezie si sunt nedureroase.
Grija acordata dupa amplasarea implantului dentar este foarte importanta, mai ales in privita alimentatiei. Dupa inserarea implantului dentar nu trebuie sa consumati alimente si nici lichide, cel putin timp câteva ore. Respectati cu strictete medicatia recomandata de medic si aplicati gheata pe acea parte daca acesta o indica . in primele nopti trebuie sa dormiti cu capul usor ridicat deoarece este posibil sa sângerati in somn. De obicei nu ar trebui sa sângerati mult, insa daca sângerarea persista adresati-va medicului. Este de evitat a se consuma alimente fierbinti sau reci, alimente dure (cartofi pai, cipsuri, salatini, popcorn etc), alune , seminte (acestea se pot lipi pe linia de sutura, declansind producerea unor iritatii si infectii), in prima zi postoperator lactatele. De evitat sunt si aliminentele si bauturile care contin acizi (potrocale, grapefruit, etc. ) si bineinteles este recomandat a nu se fuma macar in aceasta perioada. Este recomandat sa consumati lichide, in special apa in toata perioada de vindecare si evitati efort fizic exagerat

PROTETICA:

Ca si in cazul pacientilor cu dinti, este important sa se faca o examinare atenta pentru a persoana care a mai purtat o proteza dentara multi ani inainte.
Este esential sa se observe schimbarile in cavitatea bucala si daca se poate modifica arhitectura protezei viitoare pentru o mai buna fixare si un confort sporit pentru pacient.

In cazul in care se detecteaza vreo patologie orala, aceasta trebuie tratata inainte de a construi noua proteza dentara.
1. Pregatire pre-protetica si pro-protetica.
2. Reconstituiri corono-radiculare metalice sau compozit
3. Coroane ceramica. Coroane metalice. Coroane mixte.
4. Punti dentare de mica/mare amplitudine.
a. Proteze dentare fixe: lucrari ceramica, lucrari metalo-ceramica, lucrari compozite,lucrari polisticla, lucrari acrilice (provizorii);
b. Proteze dentare mobile: proteze scheletate, proteze acrilice;
5. inlay/onlay ceramice.

PROGRAM STOMATOLOGIE, IMPLANTOLOGIE, 3D CEREC

DR. ILIUT CHRISTIAN LUNI, MARTI, JOI 14,00-20,00
MIERCURI, VINERI 9,00-13,00 si 15,00-17,00

oferte

Frecvent, Clinica Misan Med ofera servicii promotionale la anumite servicii, iar in aceasta perioada, avem active urmatoarele oferte:

Fondul European de Dezvoltare Regională, a Guvernului României, a Programului Operaţional Regional 2014-2020 și Instrumentelor Structurale.
Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României