Ce inseamna HPV?

Virusul Papilloma uman (HPV) imbraca peste 100 de forme (tulpini) si genereaza cancerul de col uterin, dar si cancerul gatului, gurii, vulvei, vaginului, penisului sau al mucoasei anale. Majoritatea avem la un moment dat o forma a virusului in organism, dar nu determina niciun simptom si poate disparea de la sine. Se intalneste mult mai frecvent la persoanele tinere. Unele tipuri de HPV determina modificari ale celulelor colului uterin sau ale mucoasei gurii sau gatului, cunoscute ca HPV cu risc crescut (HPV HR). Aceste modificari celulare se numesc displazie, iar aceste celule modificate au un risc crescut de a deveni canceroase. Alte tipuri de HPV determina negi sau veruci, localizate cel mai frecvent la nivelul mainilor, picioarelor, in zona genitala si anala, aceste tulpini fiind cunoscute ca HPV cu risc scazut (HPV LR). Aceste tulpini nu determina de obicei modificari celulare, deci nu se transforma in leziuni canceroase.

Cum se transmite HPV?

HPV se transmite prin contactul cu pielea persoanei afectate prin sarut, sex oral, in timpul contactului sexual. Riscul creste o data cu numarul de parteneri sexuali.

Care este influenta HPV asupra cancerului de col uterin?

Tulpinile de HPV HR (16,18,31,33,45 etc) pot creste riscul de a dezvolta cancer de col uterin. Aproape toate femeile cu cancer de col uterin prezinta unul din aceste tipuri de HPV in celulele cervicale. Tulpinile HPV 16 si 18 determina 70 % din cancerele cervicale. Exista si alti factori favorizanti ai cancerului de col uterin: imunitatea scazuta, predispozitia genetica sau fumatul. De aceea este importanta efectuarea screening-ului periodic al colului uterin o data pe an, pentru depistarea rapida a modificarilor celulare, inainte ca acestea sa devina canceroase.

Cum se testeaza prezenta HPV in organism?

Programul de screening de col uterin consta in testul Babes-Papanicolau si in genotiparea HPV.

Exista tratament pentru HPV?

Din pacate nu exista un tratament specific pentru vindecarea infectiei cu HPV, insa e posibil ca organismul sa elimine virusul. Exista medicamente imunomodulatoare (Isoprinosine) care , luate in perioade indelungate in cantitati mari, sa elimine o parte din tulpinile HPV. Daca virusul a determinat deja leziuni cervicale, acestea pot fi indepartate prin excizie cu ansa diatermica, conizatie, ablatie cu laser sau in cazuri mai grave, prin histerectomie.

Cum se previne infectia cu HPV?

Prezervativul ajuta la reducerea riscului de infectie cu HPV, dar nu previne complet contaminarea.

Exista mai multe vaccinuri ce pot preveni infectia cu HPV: Cervarix (contine tulpinile HPV 16 si 18), Gardasil (tulpinile HPV 6, 11, 16 si 18), Silgard (tulpinile HPV 6, 11, 16, 18), Gardasil 9 (tulpinile HPV 6, 11, 16, 18, 31, 33, 45, 52, 58).

Articole asemanatoare

Recuperarea activa a pacientului

Recuperarea activa a pacientului

Informatii privind recuperarea activă a pacientului, mobilizarea precoce și stilul sănătos de viață al acestuia si elemente principale de luptă împotriva durerii ...

Material informativ cu privire la educatia sanitara si preventiva

Material informativ cu privire la educatia sanitara si preventiva

Elemente de educație sanitară și preventive: igiena personală, activitate şi odihnă, alimentație sănătoasă ...

CANCERUL DE PROSTATA O PROVOCARE A SECOLULUI XXI

CANCERUL DE PROSTATA O PROVOCARE A SECOLULUI XXI

Daca in secolul supervitezei si a descoperirilor genetice si moleculare in cancer vorbim de o crestere a numarului de imbolnaviri si decese ...

Convulsiile febrile

Convulsiile febrile

Dr RALUCA COSTEA, medic specialist neurologie pediatrica, s-a alaturat echipei de medici din cadrul Clinicii MISAN MED ...

Fondul European de Dezvoltare Regională, a Guvernului României, a Programului Operaţional Regional 2014-2020 și Instrumentelor Structurale.
Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României