Vaginita acută – ce este şi cum o tratăm?

Majoritatea femeilor de vârstă fertilă s-au confruntat cel puţin o dată cu această patologie. Vaginita este o afecţiune caracterizată prin perturbarea funcţiei normale a mucoasei vaginale şi se manifestă prin apariţia secreţiilor vaginale modificate, cu un miros caracteristic şi nu de puţine ori, este însoţită de durere locală spontană sau la contact. Caracterul intim al acestei afecţiuni împiedică de multe ori pacienta să se prezinte la medic şi o forţează să-şi administreze un tratament necorespunzător. Tentaţia automedicaţiei este şi mai mare datorită numeroaselor spoturi publicitare care promovează diferite produse ce promit eliminarea simptomatologiei. Din păcate, lucrurile nu sunt foarte simple. O vaginită nu se poate asemăna cu leziune cutanată superficială care trece de la sine sau după aplicarea unui antiseptic local. Mucoasa vaginală este un ţesut foarte complicat cu un rol greu de îndeplinit şi anume, menţinerea unui echilibru între bacteriile, fungii şi virusurile care alcătuiesc flora comensală (flora proprie) şi flora bacteriană patogenă (cea care poate afecta vaginul). În linii mari, flora comensală prin simpla prezenţă şi prin produsele pe care le elimină ţine sub control agenţii patogeni.

• Cum procedăm dacă ne confruntăm cu o vaginită? În primul rând, trebuie să aflăm dacă este vorba despre o vaginită sau o altă afecţiune. Consultul ginecologic va stabili diagnosticul şi este obligatoriu înainte de începerea oricărui tratament care vizează durerea sau secreţia vaginală modificată. În cadrul consultului, ginecologul va putea recomanda recoltarea secreţiei vaginale pentru examenul microscopic sau chiar bacteriologic. După obţinerea rezultatelor se va recomanda un tratament corespunzător.

• Ce trebuie să ştim pentru a evita apariţia unei vaginite. În primul rând, respectarea igienei intime a ambilor parteneri înainte şi după contactul sexual. Atenţie, igiena intimă NU înseamnă duş vaginal. Duşurile vaginale sunt interzise, cu excepţia celor recomandate de ginecolog, în anumite condiţii! În al doilea rând, orice produs medicamentos care se va administra intravaginal, se va administra exclusiv la recomandarea medicului ginecolog. În al treilea rând, nu transformaţi utilizarea produselor de igienă intimă într-o rutină. Produsele de igienă intimă de genul şerveţelelor, gelurilor, soluţiilor intime, se vor utiliza doar în cazuri excepţionale, iar dacă această utilizare tinde să devină zilnică, trebuie să vă adresaţi unui ginecolog. În al patrulea rând, nu vă trataţi cu antibiotice fără să aveţi recomandarea unui medic specialist. Orice tratament antibiotic afectează flora vaginală comensală şi implicit creează un mediu propice pentru apariţia vaginitei. Nu în ultimul rând, prezentaţi-vă periodic la un consult ginecologic. Pe lângă analizele şi explorările de rutină, veţi primi sfaturi pertinente care vă vor ajuta să vă menţineţi sănătatea.

Dr. Suveică Radu, Medic specialist, Obstetrică-Ginecologie

Articole asemanatoare

Angina pectorală, expresie a bolii cardiace ischemice

Angina pectorală, expresie a bolii cardiace ischemice

Angina pectorală, expresie a bolii cardiace ischemice – sau atunci când inima nu doare doar metafizic  

Psihologia o solutie pentru provocarile personale si profesionale pe care le traim

Psihologia o solutie pentru provocarile personale si profesionale pe care le traim

LICA-NIYCUI BIANCA Psiholog Specialist – Psihologia Muncii si Organizationala/ PsihologiaTransporturilor

Hipertrofia Benigna de Prostata (HBP)

Hipertrofia Benigna de Prostata (HBP)

Dr. SUVAIALA MARIAN , MEDIC SPECIALIST UROLOGIE  

ALERGIA

ALERGIA

Dr Andreea Csillag Medic specialist alergologie si dermatovenerologie

Fondul European de Dezvoltare Regională, a Guvernului României, a Programului Operaţional Regional 2014-2020 și Instrumentelor Structurale.
Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României