Aparatul dentar este principalul "erou" in acest tratament, care are ca rezultat pozitionarea corecta a dintilor si un zambet perfect.

Tipuri de aparate ortodontice – Aparatele fixe

Aparatele ortodontice fixe sunt aparate care se aplica pe dinti la începutul tratamentului si nu mai pot fi îndepartate de pacient pana în momentul încheierii terapiei ortodontice. Ca urmare, unul din avantajele lor este faptul ca reusita tratamentului nu depinde de consecventa pacientilor, ca în cazul aparatelor mobile. De asemenea nu afecteaza deloc vorbirea, fonatia nefiind deloc modificata.

Se poate aplica cu succes si la pacienti adulti, permitand deplasari dentare de mare finete in toate cele trei planuri spatiale. De cele mai multe ori, durata tratamentului activ este redusa comparativ cu aparatele mobilizabile.

Ca o concluzie, aparatele fixe permit rezolvarea unor cazuri dificile, atat la copii cat si la adulti. În functie de materialul din care sunt alcatuite bracketurile (”stelutele”) lipite de dinti pot fi nefizionomice (metalice) sau fizionomice (ceramica, compozit).
Uneori, dupa încheierea tratamentului activ si indepartarea aparatului, poate fi necesara contentia  (mentinerea)  rezultatelor cu ajutorul altor dispozitive mobile.
Unul din aspectele cele mai importante pe care trebuie sa le aiba în vedere purtatorii de aparat fix este igiena, care daca nu e bine întretinuta poate duce la gingivite, aparitia de carii dentare.

Tipuri de aparate ortodontice- aparatele mobile

Aparatele mobile, numite si aparate functionale sunt dispozitive care actioneaza asupra activitatii musculaturii, pe care o modifica pentru a obtine efectele dorite. Sunt indicate  în unele anomalii  ortodontice determinate de actiunea anormala a unei grupe musculare.
Pot fi aplicate în dentatia temporara, la vârste precoce când exista un obicei vicios de sugere a degetului care deja a deplasat dintii frontali.
Se pot aplica si în dentatia mixta în cazuri asemanatoare , sau pt. tratarea maxilarelor deformate de o respiratie orala, interpunerea buzei inferioare în spatele dintilor frontali superiori.
Controlul si activarea acestor aparate se face mai rar comparativ cu aparatele mobilizabile. Rezultatele sunt direct proportionale cu durata de purtare a aparatului, cooperarea copilului având un rol decisiv. Cu toate ca rezultatele sunt vizibile într-un timp mai îndelungat, ele sunt destul de stabile in timp.

 

Tipuri de aparte ortodontice-aparate mobilizabile:

Aparatele mobilizabile sunt aparate indicate in tratamentul activ al anomaliilor ortodontice la copii si in contentia rezultatelor obtinute dupa purtarea unui aparat fix.

Sunt aparate care se scot si se pun in cavitatea orala. Printre avantajele lor se numara rezultatele bune in cazul in care sunt purtate, pretul relativ scazut in comparatie cu al aparatelor fixe, posibilitatea de a le repara usor in laboratorul tehnic dentar.

Ca si dezavantaje, putand fi scos de catre copil, depinde de colaborarea copilului, rezultatele obtinute fiind direct proportionale cu timpul purtarii, de asemenea, nu permit deplasari dentare de mare finete in comparatie cu aparatele fixe.

Sunt alcatuite dintr-o parte de plastic ce acopera palatul ("cerul gurii"), in cazul maxilarului superior, iar la maxilarul inferior vine in contact cu rebordul alveolar; de asemenea, multe au un surub ce permite "modelarea" maxilarului in sensul dorit de noi.
In rest, adaptat fiecarui caz in parte, au niste arcuri diferite in functie de modificarile pe care dorim sa le aducem. Dupa aplicarea aparatului, controlul cu ocazia caruia se efectueaza articularea elementelor active se realizeaza de obicei lunar. Copii se adapteaza usor si il accepta in masura in care ei isi gasesc satisfactia.
in faptul ca au putut alege culoarea preferata pentru aparat si sunt multumiti de aspect (pot avea imprimate animalute preferate, sclipici, inimioare) .

Mai multe detalii despre tipurile de aparate folosite se ofera in cadrul consultatiei.

PROGRAM ORTODONTIE

DR. ILIUT RALUCA
medic specialist
LUNI, MIERCURI, VINERI 9,00-14,00
MARTI, JOI 14,00-20,00

oferte

Frecvent, Clinica Misan Med ofera servicii promotionale la anumite servicii, iar in aceasta perioada, avem active urmatoarele oferte:

Fondul European de Dezvoltare Regională, a Guvernului României, a Programului Operaţional Regional 2014-2020 și Instrumentelor Structurale.
Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României