Afectiuni intalnite in ortopedia pediatrica
Ortopedia nu face referire doar la maini si la picioare, cu toate ca acestea sunt afectate cel mai des, aceasta ramura a medicinei ocupandu-se de tot sistemul osos.

Boala oaselor de sticla – cunoscuta sub aceasta denumire, boala Lobstein este o maladie ereditara. Boala este reprezentata de o calitate scazuta a tesutului osos, rezultata dintr-o anomalie a structurii colagenului. Principalele simptome ale acestei afectiuni sunt fragilitatea anormala a oaselor, deformari osoase mai ales la nivelul craniului care pot aparea la cel mai mic soc, coloratie albastra a sclerelor (albul ochilor).

Scolioza – este cea mai des intalnita diformitate a coloanei vertebrale la copii. Aceasta este reprezentata de curbarea laterala a coloanei vertebrale sau de rotatia vertebrelor. In urma controalelor medicale se poate detecta aceasta afectiune fara nici un fel de interventie invaziva. Inclinarile usoare ale coloanei vertebrale, de pana in 10 grade, nu sunt considerate ca fiind afectiune, incadrandu-se in limitele normale, conform specialistilor in ortopedie. Daca in cazul curbarii laterale scolioza poate fi observata inclusiv de catre parinti, in cazul rotatiei vertebrelor experienta unui medic ortoped este esentiala in diagnosticarea pacientilor.

Displazii femurale – aceste afectiuni sunt date de oprirea din dezvoltare a extremitatii proximale a femurului si a capsulei articulare si sunt destul de intalnite la pacientii cu varste fragede.

Scolioze idiopatice infantile si juvenile – cel mai des tip de scolioza intalnit la copii de pana in 3 ani dar si la cei care nu au trecut de pubertate, este scolioza idiopatica. Aceasta este afectiunea care nu are o cauza cunoscuta.

Malformatii ale piciorului – piciorul are rolul de a sustine si de a ridica greutatea corpului. Malformatiile piciorului pot aparea atat din cauza tulburarilor de dezvoltare intrauterina, dar si datorita factorilor de mediu externi precum radiatiile ionizante sau diverselor afectiuni (rubeola, virusul imunodeficientei umane, sifilisul sau chiar drogurile cu potential teratogen).
Cele mai des intalnite afectiuni sunt: piciorul plat valg, piciorul stramb varus equin, spina bifida si luxatia congenitala de sold.

PROGRAM CHIRURGIE PEDIATRICA

DR. MUNTEANU IOAN
medic primar
LUNI 17,00-19,00

oferte

Frecvent, Clinica Misan Med ofera servicii promotionale la anumite servicii, iar in aceasta perioada, avem active urmatoarele oferte:

Fondul European de Dezvoltare Regională, a Guvernului României, a Programului Operaţional Regional 2014-2020 și Instrumentelor Structurale.
Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României