1. Dozarea PSA si rolul ei - metoda simpla de laborator care presupune din partea bolnavului o proba de sange luata prin punctie venoasa obisnuita. Rolul dozarii PSA conform tuturor studiilor publicate si metanalizelor este reducerea mortalitatii prin cancer de prostata cu 20% prin descoperirea bolii in stadii incipiente de boala, adica stadii curabile( vindecabile)
  2. Confirmarea histopatologica este obligatorie, adica diagnosticul de certitudine se face de catre urolog prin biopsie transrectala ecoghidata( TRUS) o tehnica de inalta precizie.
  3. Biomarkeri in cancerul de prostata testul PCA3 urinar si rezultatul acestui test este stabilirea indicatiei de repetare a biopsiei prostatice in cazul in care rezultatul la microscop nu a aratat existenta cancerului in ciuda unui PSA mult crescut.
  4. De regula tratamentul in cancer este multidisciplinar si nici cancerul de prostata nu face exceptie de la aceasta regula: chirurgul urolog, radioterapeutul si oncologul trebuie sa aibe o gandire colectiva( “brainstorming”) pentru stabilirea variantei cea mai buna de tratament si a secventei de tratament pentru pacient in functie de stadiul bolii si evaluarea riscului cu introducerea acestuia intr-o grupa de risc!

CONCLUZII:

  • Colaborarea interdisciplinara este foarte importanta
  • descoperirea “ inamicului” in stadii incipiente si determinarea grupei de risc
  • analiza PSA intre 55-69 ani in scop screening(fara simptome) pentru cancerul de prostata
  • terapia nu necesita internare, se preteaza la serviciul de ambulator terapia fiind cu tablete si o injectie (implant) hormonal.

Urologie:

Dr. Laurentiu Deutsch medic primar urolog

Dr. Gavrila Dragos medic specialist urolog

Dr. Gancea Alexandru medic specialist urolog

Oncolog-radioterapeut: dr Valeanu Valeria medic primar oncologie-radioterapie, doctor in stiinte medicale

Dr. Valeanu Valeria www.misamed.ro Tel:0748200207

Articole asemanatoare

Recuperarea activa a pacientului

Recuperarea activa a pacientului

Informatii privind recuperarea activă a pacientului, mobilizarea precoce și stilul sănătos de viață al acestuia si elemente principale de luptă împotriva durerii ...

Material informativ cu privire la educatia sanitara si preventiva

Material informativ cu privire la educatia sanitara si preventiva

Elemente de educație sanitară și preventive: igiena personală, activitate şi odihnă, alimentație sănătoasă ...

Convulsiile febrile

Convulsiile febrile

Dr RALUCA COSTEA, medic specialist neurologie pediatrica, s-a alaturat echipei de medici din cadrul Clinicii MISAN MED ...

Angina pectorală, expresie a bolii cardiace ischemice

Angina pectorală, expresie a bolii cardiace ischemice

Angina pectorală, expresie a bolii cardiace ischemice – sau atunci când inima nu doare doar metafizic  

Fondul European de Dezvoltare Regională, a Guvernului României, a Programului Operaţional Regional 2014-2020 și Instrumentelor Structurale.
Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României