Convulsiile febrile simple, cele mai frecvente, sunt crize primar generalizate, de obicei tonico-clonice ( cu pierderea starii de constienta, incordare si miscari ritmice generalizate, cianoza faciala, secretii aerate orale), cu durata de pînă la 15 minute si care nu se repetă in interval de 24 ore. Acest tip de convulsii febrile este asociat de obicei cu un prognostic bun; dispar pana la varsta de 5 ani, neinfluentand dezvoltarea copilului.
Convulsiile febrile complexe sunt crize cu durata mai mare de 15 minute, se repeta pe parcursul a 24 ore sau ca si crize focale, pornesc dintr-o anumita zona a creierului, fiind asociate cu un risc mai mare de epilepsie.
Observatiile parintilor sunt esentiale pentru incadrarea crizei in unul din cele 2 tipuri de convulsii, in contextul in care abordarea investigatiilor, atitudinea terapeutica si prognosticul tardiv sunt corelate cu tipul convulsiei febrile.

Aparitia convulsiei cu facilitare febrila in perioada de sugar mic, mai ales in contextul unei scheme de vaccinare incomplete, febra persistenta, durata mai lunga de 15 minute a crizei, convulsiile ce afecteaza doar o parte a corpului, cu scadere a fortei musculare la unul din membre dupa criza sau care se repeta in acelasi episod febril, crizele ce apar la un copil cu dezvoltare psihomotorie necorespunzatoare varstei, sunt elemente ce ar trebui sa grabeasca prezentarea la medic.
Abordarea de catre parinte a unui episod de convulsii febrile implica pozitionarea pe o parte( in pozitia de siguranta), verificarea si asigurarea permeabilitatii cailor aeriene, urmarirea respiratiei, batailor inimii si a detaliilor manifestarii (miscari, coloratie, stare de constienta), combaterea febrei, urmate de evaluarea copilului prin serviciile medicale de specialitate.

Tratamentul vizeaza rezolvarea contextului febril si daca este necesar, oprirea crizei prin utilizarea medicatiei de urgenta. Pentru a stabili necesitatea si tipul medicatiei pentru preventia convulsiilor febrile este necesara identificarea factorilor de risc pentru ca terapia sa poata fi individualizata.
Nu trebuie omis faptul ca aproximativ o treime din convulsiile febrile se repeta, majoritatea (50-75%) in interval de pana la 1 an dupa evenimentul initial. Copii cu varsta a primei convulsii febrile sub 15-18 luni, cei cu rude apropiate cu convulsii febrile, febra sub 38,5 C sau durata scurta de la debutul bolii si pana la aparitia convulsiei febrile sunt expusi riscului de recurenta.
Riscul de evolutie ca epilepsie dupa o prima convulsie febrila este mic in cazul convulsiilor febrile simple (intre 1-2%), dar poate fi semnificativ in cazul convulsiilor febrile complexe si a pacientilor cu afectare neuropsihica preexistenta.

Dr. Costea Raluca Maria
– cercetător științific
– medic specialist Neurologie pediatrica
-competenta EEG
www.misanmed.ro 0748200207

Articole asemanatoare

Recuperarea activa a pacientului

Recuperarea activa a pacientului

Informatii privind recuperarea activă a pacientului, mobilizarea precoce și stilul sănătos de viață al acestuia si elemente principale de luptă împotriva durerii ...

Material informativ cu privire la educatia sanitara si preventiva

Material informativ cu privire la educatia sanitara si preventiva

Elemente de educație sanitară și preventive: igiena personală, activitate şi odihnă, alimentație sănătoasă ...

CANCERUL DE PROSTATA O PROVOCARE A SECOLULUI XXI

CANCERUL DE PROSTATA O PROVOCARE A SECOLULUI XXI

Daca in secolul supervitezei si a descoperirilor genetice si moleculare in cancer vorbim de o crestere a numarului de imbolnaviri si decese ...

Angina pectorală, expresie a bolii cardiace ischemice

Angina pectorală, expresie a bolii cardiace ischemice

Angina pectorală, expresie a bolii cardiace ischemice – sau atunci când inima nu doare doar metafizic  

Fondul European de Dezvoltare Regională, a Guvernului României, a Programului Operaţional Regional 2014-2020 și Instrumentelor Structurale.
Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României