Tipuri de aparate ortodontice – Aparatele fixe

Aparatele ortodontice fixe sunt aparate care se aplică pe dinți la începutul tratamentului și nu mai pot fi îndepărtate de pacient pană în momentul încheierii terapiei ortodontice. Ca urmare, unul din avantajele lor este faptul că reușita tratamentului nu depinde de consecventa pacienților, ca în cazul aparatelor mobile. De asemenea nu afectează deloc vorbirea, fonația nefiind deloc modificată.
Se poate aplica cu succes și la pacienți adulți, permițand deplasari dentare de mare finețe in toate cele trei planuri spațiale. De cele mai multe ori, durata tratamentului activ este redusă comparativ cu aparatele mobilizabile.
Ca o concluzie, aparatele fixe permit rezolvarea unor cazuri dificile, atat la copii cat și la adulți. În funcție de materialul din care sunt alcătuite bracketurile (”steluțele”) lipite de dinți pot fi nefizionomice (metalice) sau fizionomice (ceramică, compozit).
Uneori, dupa încheierea tratamentului activ și indepărtarea aparatului, poate fi necesara contenția (menținerea) rezultatelor cu ajutorul altor dispozitive mobile.
Unul din aspectele cele mai importante pe care trebuie sa le aibă în vedere purtătorii de aparat fix este igiena, care dacă nu e bine întreținută poate duce la gingivite, apariția de carii dentare.

Dr. Raluca Iliut, Medic specialist ortodont. Nr. Tel. 0746.351633

Articole asemanatoare

Recuperarea activa a pacientului

Recuperarea activa a pacientului

Informatii privind recuperarea activă a pacientului, mobilizarea precoce și stilul sănătos de viață al acestuia si elemente principale de luptă împotriva durerii ...

Material informativ cu privire la educatia sanitara si preventiva

Material informativ cu privire la educatia sanitara si preventiva

Elemente de educație sanitară și preventive: igiena personală, activitate şi odihnă, alimentație sănătoasă ...

CANCERUL DE PROSTATA O PROVOCARE A SECOLULUI XXI

CANCERUL DE PROSTATA O PROVOCARE A SECOLULUI XXI

Daca in secolul supervitezei si a descoperirilor genetice si moleculare in cancer vorbim de o crestere a numarului de imbolnaviri si decese ...

Convulsiile febrile

Convulsiile febrile

Dr RALUCA COSTEA, medic specialist neurologie pediatrica, s-a alaturat echipei de medici din cadrul Clinicii MISAN MED ...

Fondul European de Dezvoltare Regională, a Guvernului României, a Programului Operaţional Regional 2014-2020 și Instrumentelor Structurale.
Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României